Harvey Kapnick Center at Naples Botanical Gardens

The Harvey Kapnick Center acts as the home for the Naples Botanical Garden and FGCU’s research labs.

A Home for Botanical Research

Housing Research Labs, Administrative space, and a Multi-Purpose Room, the building’s long-linear form is derived from the client’s need for the building to be visible from the adjacent road and to provide views to the lake located to the west of the site. This orientation negates all direct sun angles to the interior of the building in the summer months. The long-linear form is then penetrated by exterior corridors to eliminate the perception that the building acts as a wall dividing the site. A major pedestrian circulation path through the entire campus is located through one of these exterior corridors, thus promoting pedestrian interaction with the building.

Green Design Promotes Sustainable Operations

This project was designed with the intention of pursuing a LEED NC 2.2 certification and takes advantage of sustainable design techniques. Based on vernacular traditions, the project is elevated several feet to allow cooling breezes to flow underneath the building, reducing energy costs and creating a more enjoyable environment. Low VOC finishes are used throughout the space, ensuring good indoor air quality for inhabitants. Stuffy corridors have been replaced with outdoor circulation spaces to reduce overall energy costs and foster a unique environmental experience. Finally, the project is partially powered by a solar panel system that reduces cutting operating costs.

Key Project Features

  • Naples, FL
  • 13,075 Square Feet
  • LEED NC 2.2 Standards
  • Research Labs
  • Administrative Offices
  • Multi-Purpose Flex Space